Da li je mogućna autoanaliza?

U ispitivanju prirode i vladanju njome čovek je danas postigao zadivljujuće rezultate otkrivajući sve nove i usavršenije instrumente  kojim podjednako uspešno ispituje zemljinu  utrobu, kao i kosmos. Šta je čovek učinio i kakve je instrumente otkrio, da li je postigao slične rezultate u upoznavanju i otkrivanju samog sebe? Ne može se se ni u kom slučaju tvrditi da je ovim rezultatima čovek  zadovoljan, i pored pronicljivih metoda koje je otkrila eksperimentalna psihologija. Naprotiv, stiče se utisak da čovek namerno beži od ispitivanja i otkrivanja samog sebe,  kopajući sve dublje u zemlju, ili istražujući  nepregledna prostranstva kosmosa. Očigledno je da je ovakvo ispitivanje ipak lakše i prihvatljivije nego kopati po sebi otkrivajući svoje individualno, familijarno,  ili kolektivno nesvesno.  U ovakvom istraživanju svaki i najkulturniji Evropejac samo je slab učenik bilo koga u ovoj metodi introspekcije školovanog Indusa. I ovo nam je shvatljivo kada se podsetimo načina kako je formiran školovan induski čovek tokom hiljada godina.

Činjenicama moramo ipak pogledati u oči. Ono što sve više postaje imperativ, kako za rešavanje unutarnjih kriza u čoveku tako i za njegovo mnogo  uspešnije socijalno življenje, zaista nije otkriće nekog novog kamena iz sumerskog doba, ili robotsko batrganje po mesečevoj površini,  već usklađivanje protivrečnih slojeva u samom čoveku. Prinuđeni smo, a to ćemo biti sve više u budućnosti, da naučimo najtežu veštinu života – živeti pomireni sami sa sobom i svetom koji nas okružava. Da bi se ova veština postigla neophodna je autoanaliza.

Psihoanaliza nam je odškrinula vrata jednog zapletenog lavirinta naše sopstvene ličnosti. Ona nam je objasnila da čovek nije samo sputan nečovečnim uslovima u kojima živi,  niti da je dovoljno, jednom za svagda, srušiti takve uslove. Bar isto toliko čovek je sputan i nesagledanim lavirintom u samom sebi, pa je uzalud pokazivati nekome sunce ako oči nisu prethodno postale spremne da gledaju u njega.

 

"Čovek i njegov identitet"- Vladeta Jerotić
Advertisements

2 thoughts on “Da li je mogućna autoanaliza?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s