Perspektiva

Situacija – kada smo u nekom obavezno/neobaveznom razgovoru u kojem je uključen ego naravno, dijalog u svom punom sjaju. Ako se desi da čujem nešto što može potencijalno da mi zasmeta, i izazove nervozu u želucu, strujanje krvi, i nelagodnosti, koji je to okidač koji propušta sve navedeno da se manifestuje? I da propustim kroz filtere i desi se neželjeno, onda se trudim da uzvratim istom merom, jer ko tebe kamenom i ti njega isto. Uzvraćajući neke otrovne strelice, šta se dešava suprotnoj strani? Zavisi kako rade njeni filteri, koliko propuštaju i klasifikuju. A šta se dešava meni?  Pa, i sebi šaljem isto.

Drugim rečima, ako se u bilo kom trenutku razgovora sa nekim osetim ugroženo, prozvano, kako god, to ima isključivo veze sa mnom i kako reagujem.

Kada nekog zaista razumeš onda se ne stvara prostor u kome se taloži nervoza, potisnut bes i ostale neprijatne emocije. Razumevanje ne znači potisnuti emocije i pomiriti se sa nečim. Pomiriti se sa nečim znači  zaista razumeti situaciju ili osobu, zaista poznavati uzrok i razlog, što možda ne bi trebalo da opravda situaciju ali zaista donosi mir. Između ostalog, treba zapitati sebe, što me sad ova situacija ili ova osoba toliko opterećuje? Šta pronalazim u njemu što mi smeta kod sebe? Mislim da razgovor sa samim sobom zaista otkriva. Zašto, a zašto, a zašto, a zašto itd… Pitam se, ima li kraja tom, a zašto?

A šta podrazumevam pod tim – razumeti nekoga. “Problem” je u tome što većina nas reaguje na prvu loptu, odnosno u skladu sa svojim uverenjima i  obrascima, odnosno u određenoj situaciji ispoljavate određeno ponašanje  koje je da tako kažem,  “isprovocirano” upravo onim što mu pomaže da se ispolji a šta god da je to.  I mislim da je upravo razlog prepirki i svađa, taj unikatni pogled na situaciju koji se pretpostavlja kao jedini ispravan način razmišljanja ili gledanja na stvari. U dijalogu imam dva pogleda na istu situaciju. Koliko god da se mišljenja ipak slažu, oba pogleda su u potpunosti jedinstvena.  Rečima se mogu opisati ali da li se iskustvom onda mogu doživeti? Da li reč može zaista pomoći da razumemo sliku iz drugog ugla? Verovatno da, ali to je opet naša jedinstvena interpretacija te slike.  I zbog toga mislim da je sasvim uredu poštovati tuđe i svoje poglede na istu temu. 

Advertisements

4 thoughts on “Perspektiva

  1. Želeti i umeti saslušati i razumeti sagovornika, i uvažiti njegov pogled na temu oko koje se sporite, je velika stvar i imam utisak da se ne sreće baš često. Takođe je sjajno kad si u stanju da, tokom ili nakon, ponekad žučne, prepirke sa sagovornikom, usvojiš njegove argumente i, ako su oni utemeljeni, koriguješ svoj stav u skladu sa njima.
    Btw, super su ti postovi, pokrećeš interesantna pitanja i fino ih analiziraš.

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s