Toksični ljudi

Bili oni toksični, energetski vampiri ili ih nazovite kako Vam duša želi, svi osetimo olakšanje kada se istih oslobodimo. Ko je njih na prvom mestu pustio u moj život? Pa, ja! Dakle, moja odgovornost je u tome ko će mi se približiti a koga ću udaljiti ili jednostavno od koga ću se skloniti. Da ne pričam o tome kako ću reagovati i da li ću reagovati. Kada upoznajem nekog novog na prvu loptu mogu da osetim energiju koju mi ta osoba šalje. Neki pozitivni ili negativan utisak, verujem da je svaki čovek takav. Da li je to intuicija ili ne to sad nije bitno. U kom trenutku neko postane toksičan po nas? Da li kada se ne ponaša onako kako mi želimo, prema nekim našim kriterijumima? Ili izvlači iz nas ili pokušava da nas oblikuje onako kako misli da bi trebalo da se ponašamo. U svakom slučaju, najbolje rešenje koje je i logično, ako primetimo da nas neko na bilo koji način ugrožava, da li je to osnovano ili ne, ili je to problem samo u našim glavama – pustiti tu osobu da živi svoj život ako problem ne može da se reši. Zar to nije lakše, nego okrenuti se tračarenju i pljuvanju po drugima i izigravati bespomoćnu žrtvu? Manipulatori su ozbiljni igrači, to je istina, nije lako izmigoljiti se iz njihovih kandžica ali je moguće. Dolazi do toga da ti se toliko vrti u glavi u tom vrtlogu da prosto jedva čekaš da te pusti a na kraju sam spadneš sa njega i onda shvatiš u kojoj si konfuziji i iluziji živeo i šta si sebi dozvolio. Niko ti nije kriv, ni taj vampir, ni tetka savete. Nisi ni ti kriv, jer je to tako trebalo da bude, kako bi naučio  da se boriš za sebe.

Na kraju krajeva, taj čovek koji je za tebe toksičan, nekome je melem za dušu. Da, htela sam reći, dok postoji određeni interes ili uslov u nekom odnosu koji je ispunjen, onda taj odnos prosto cveta. Međutim, ako se neka nit prekine iz ovog ili onog razloga, otrovne strelice kreću da se puštaju. Odjednom smo otrovani. Pa kako ranije nismo primetili? Ako se susrećete sa manipulatorom koji traži korist od Vas, kome ste igračka, kad – tad će Vam to i biti jasno. Još jedno iskustvo koje Vam onda pokazuje koliko ste otvoreni prema nekome, koliko imate poverenja u ljude, i mislim da to nije negativan znak. Biti pošten, otvoren i iskren mislim da je uvek prednost. Ako ništa, bar ste u miru sa samim sobom.

Ako ste se nekada osetili kao žrtva, izmanipulisano itd, a smatrate da postoji objašnjenje u vidu otvorenog razgovora sa tom osobom, najbolje rešenje je pogled, oči u oči. Ali, uvek ima ono ali, kad je neko jednostavno loš prema sebi a onda i prema drugima i jednostavno nema opravdanja za određeno ponašanje (ustvari uvek ima opravdanja – počevši od vaspitanja, karakteristika ličnosti itd..) i kada vidite da ni od razgovora nema ništa, najbolje je skloniti živu glavu dok nije prokuvala od ključanja i bespotrebno nametnutih tuđih frustracija na koje ne možete da utičete.

Na kraju pitaš sebe – jesam li ja taj koji je zmija otrovnica?

Skinite povez i sa svojih očiju.

Advertisements

7 thoughts on “Toksični ljudi

 1. U trenutku kada neko ulazi u naš život ne možemo znati kakav je.
  Kada je već ušao, pokaže li se kao energetski vampir, pokušavamo da ga izmenimo.
  Naravno, to je uzaludno jer takvi pokušaji, po pravilu, nikada ne uspevaju.
  Dok sve to shvatimo prođe vreme i uhvaćeni smo u mrežu. Onda je teško isčupati se.

  Liked by 1 person

 2. Jaoooo! Odlično, čovječe isto razmišljamo. Ali pazi, znaš onu staru : „Čovjek je sebi najveći i najgori neprijatelj“. Ali nažalost masu puta, ti energetski vampiri ili ti toksični ljudi se jako dobro infiltriraju u društvo glumeći nešto sasvim drugo. I kupe nas tom fikcijom, koju je jako teško na prvu prepoznati. Pa čak pomisliš da ti odgovara ta energija, a u biti poslije se ispostavi da ti popiju svu tvoju pozitivnu energiju! 🙂 Ne daj se jaranice moja 🙂 :* Ljubim te

  Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s