Feminizam

Što se tiče feminizma i njihovih stavova – ne slažem se. Generalno nisam za generalizovanje, nisam za teorije, nisam za zakone, dogme…. Glasam da se gaji individualnost bukvalno na nivou ćelije.

Muškarci su sa Marsa, žene sa Venere. Šta tu nije jasno? Možda je teorija ili šala ali istinita, bar u činjenici da smo r a z l i či t i. Počevši od fizičke građe pa do mentalnog sklopa. Slažem se da bi trebalo da postoji jednakost u smislu poštovanja svakog bića kao takvog. To da su žene ponižene i spuštene na nivo koji im ne priliči to je već način na koji savremeno društvo funkcioniše. Ali tu postoji veliko ALI, da i muškarci nisu u zavidnom položaju.

Muškarci šovinisti, žene kurve. Zašto? Zato što su to negde pokupili od detinjstva, od samih početaka isprogramirani i to im je plan i program. To što seks prodaje i pravi profit i zaradu, za to se obratite toj kutiji kojoj svakodnevno posvetite masu svog dragocenog vremena. Sve je danas marketing. Kako, šta i kome prodati robu. Makar to bilo ljudsko telo. Sve je roba, tržište je ogromno.

Što se tiče fizičke razlike koja je i više nego očigledna – pa žene moje šta biste htele? Da radite na građevini, da zidate zgrade? Da idete u vojsku (možete čak i to)? Da radite bilo koji posao koji je svojstven muškarcima? Tu smo da se dopunjujemo. Bukvalno. Savršene smo ovakve kakve smo. Baš kao i oni.

Kažu da su žene pametnije od muškaraca… ali crno pa se ne vidi??  Pa daj da vidimo to umeće i sposobnost. Žene emotivne a muškarci racionalni. Razlika, ponovo. A ko će manipulisati… Da li su superiornije ženske suze ili čvrsta muška ruka a onda opet dolazimo do paterna. Samo izaberi boju.

Poslušajte pažljivo reči Ammare Šabić… Sve se slažem, i žena je rekla jednu činjenicu zbog koje su žene u “položaju” u kakvom jesu. Ma nema veze da li je jedina, na sve će ona zažmuriti. Pa, e. Da li da prokomentarišem? Žene odgajaju muškarce. Ako si dama, neka se ponaša prema tebi kao da jesi, ali ako nisi ponašaće se kao da si __________ (dopiši sama). Dajte bar malo samopoštovanja ali ne tako što gazite preko drugih. Hoćemo da steknemo neko samopoštovanje tako što dobijamo potvrde od muškaraca, da vredimo. Ako se izjednačimo, onda smo isti, i onda vredimo.

Pa gde vidite vrednost?  U seksi reklamama, u seksi spotovima, tamo gde ste kao objekti, predmeti, stvari, krpe, zakrpe… Ne pristajem na takve poglede i ne pristajem na takvo okruženje. Mislim da je problem u tome što su žene prihvatile takve uloge. I što u podsvesti nose takve poruke kojima su učene. E, to je tužno. Dovoljno su glasne, lajave i emotivne, srčane i predivne. I nedostaje samo jedno – s a b e r i   s e ! Stani uz sebe i za sebe. Ali, nemoj ugnjetavati.

U tekstu o prevari sam više napadala muškarce kao glavne krivce koji će prevariti, međutim šokantno je saznanje da žene čak i u tome žele da im pariraju. One, koje se postavljaju kao nezavisne, jake i koje misle da lagano manipulišu, one vode igru… Na primer, imaju dugu vezu ali varaju… Čak i da veza nije učvršćena, opet varaju… Višak muških hormona, šta li? Ili se plaše da ne budu prevarene pa bolje napad nego odbrana? Ili su jednostavno same po sebi skotine, plitke, bez grama mozga, bez imalo socijalne i emocionalne inteligencije. Izvinjavam se što vređam, ali ne mogu drugačije da iznesem svoj stav. Ne mogu da ih mazim. Igrati se sa tuđim emocijama, nije humano. Ali eto, hoće one da budu muškarci. Pa, budite, promenite pol ili zavolite svoj.  A mislim da je mnogo lepše uživati u svom nežnom, predivnom polu, jer kao što rekoh žene su predivne samo što nisu toga u potpunosti svesne. Nežna, emotivna, ranjiva, prelepa bića.

Advertisements

11 thoughts on “Feminizam

 1. Draga moja, očigledno te je neko pogrešno naučio šta je to feminizam. Feminizam je pokret za RAVNOPRAVNOST žena i muškaraca. Nikako JEDNAKOST, jer jednaki nismo (to si dobro rekla). Feminizam ne traži „nadmoć“ žena, još manje feministkinje žele da budu muškarci. Ali žele da budu KAO muškarci, u smislu poštovanja ljudskih prava, prava na slobodan izbor, ma kakav on bio. Takođe su i protiv tih sekstičkih reklama (uzimam tvoj primer) u kojima se tela žena svode na objekte.
  Ako hoćeš da budeš dama, budi dama, feminizam ti to ne brani. Isto tako, budi domaćica, seljančica, doktorka nauka, astronautikinja, blogerka 😉 promiskuitetna ili nevina, dlakava ili izdepilirana, u štiklama ili patikama… Poenta feminizma je da budeš ono što želiš, bez da te iko osuđuje, a najmanje muškarci.
  Kontaš?
  :*

  Liked by 2 people

   1. Tu sam, samo čitam, ne pišem…
    Tačnije, pišem, ali ne za blog 🙂 No, završavam uskoro sa tim, pa će me biti više na ovim virtuelnim prostorima, sa novim temama 🙂

    Liked by 1 person

   2. E, vidiš, mogla bih i ja tim da počnem… Valjda ću se tako naterati…ili bolje reći nadahnuti da pišem. Al bar sam izazov 52 pročitane knjige skoro privela kraju 😉

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s