Kulturna nekultura

Imam utisak da čovek postaje, transformiše se, u sve manjeg čoveka. Umesto da napreduje on čak ne ide unazad, nego nestaje, nema ga. Gde je čovek? A ja sve želim da vidim prijateljska lica, empatiju, razumevanje. Što više moći ima u svojim rukama, željan kontrole, to je njegov smisao za lepotu života nepojmljiv.

„Ništa nije sveto, sve je bruto i neto, sve je zabava.“ Sve je profit i interes.
Izgleda da je čovek izmislio pojam „kultura“ da bi mogao da joj se ruga. Da bi mogao da je ismeva. Svet je pun kontrasta, jasno, ali divno kako čovek pristupi kristalizaciji tog kontrasta do srži, do krvi. Dobar ili zao. Siromašan ili bogat. Slavan ili nepoznat. Gladan ili sit.
Što je kulturniji, to je veća šansa da bude osuđen na propast. Znate šta, džabe tebi novac za pozorišnu kartu, kad ne umeš da se ponašaš kulturno u ustanovi koja je predviđena da te bar na neki nivo uzdigne. Ali neki ljudi tamo idu zato što je to kul i trendi.
Sad mi je pala na pamet ona akcija, da ne kažem pokušaj dovođenja nekog reda u gradske autobuse. Na prvim i zadnjim vratima ulaz, na srednjim izlaz. Kako je to protumačeno? „Neće meni niko da određuje na koja vrata ću ući i izaći, vidi kako prave debile od nas.“ A vidim sistem anarhije je uvek pun pogodak. I svaki put se probijaš laktom jer ne možeš da izađeš iz autobusa od čoveka koji ne ume da ti ostavi prostora nego hoće preko tebe da uđe, a malo mu fali da te preskoči. Jezivije mi je guranje, gužvanje u autobusu, kada ponestaje vazduha, ali za to je krivo kašnjenje ali nekultura nastaje kada si toliko bitan baja da mora da uđeš iako nema više mesta ni za dlaku.
Nije kulturno ni kada nemaš dovoljno strpljenja da čekaš svoj red, nego gledaš na koju prevaru što pre da se proguraš. Uh, nervozne bubice.
A ni dobar dan ni doviđenja, prijatno, molim te, izvini, hvala. Ove reči će uskoro postati arhaizmi. U šta se tek pretvaraju buduće generacije, u robote bez emocija, koje pokreće animalni instikt. Samo da oni budu zadovoljeni makar to značilo ugroziti tuđe postojanje. Samo kidanje, pokazivanje zuba, kao da je to jedini način da se pokaže da si jak.

Advertisements

8 thoughts on “Kulturna nekultura

  1. „Što više moći ima u svojim rukama, željan kontrole, to je njegov smisao za lepotu života nepojmljiv.“ – tako istinito! a te situacije ulaženja i izlaženja iz autobusa, kad ovi izvana pohrle unutra kao da je pitanje života ili smrti, ne dopuštajući ovima iznutra da izađu, to mi stvarno nikad neće biti jasno XD

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s